E-DEVLET ÜZERİNDEN KİRA SÖZLEŞMESİ HAZIRLAMA

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında kira sözleşmelerinin e-Devlet sistemine entegre edilmesini içeren düzenleme 04.11.2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu sistem, kira gelir beyanından kaçınma, kira sözleşmelerindeki eksiklikler ve bunlardan kaynaklanabilecek sorunları çözmeyi hedeflemektedir.

Uygulamadan ilk aşamada, 18 yaş üzerinde olan e-Devlet kullanıcıları faydalanabiliyor. Hizmetin ilk kısmında, taşınmaz sahibi gerçek kişiler tarafından e-Devlet Kapısı “Kira Sözleşmesi İşlemleri” üzerinden hazırlanan sözleşmenin kiracı tarafından yine e-Devlet Kapısı üzerinden onaylanması ile süreç tamamlanıyor.

e-Devlet’ten kira sözleşmesi hazırlama işlemini nasıl yapabilirsiniz?

  • E-Devlet Girişi: Şifrenizle sisteme giriş yapın. Eğer şifreniz yoksa PTT aracılığıyla alabilirsiniz.
  • Kira Sözleşmesi Arama: Ana sayfadaki arama çubuğuna “kira sözleşmesi” yazarak ilgili uygulamayı bulun.
  • Bilgi Girişi: Sisteme gerekli bilgiler girilir. (Kiracı ve ev sahibinin T.C. kimlik numaraları, iki tarafın iletişim bilgileri, kiralanan evin adresi, tapu bilgileri, kira bedeli, depozito miktarı, sözleşme başlangıç ve bitiş tarihleri, özel şartlar)
  • Sözleşme Taslağını İnceleme: Sistem, girdiğiniz bilgilere göre bir taslak sunar. Tüm bilgileri kontrol ederek doğruluğundan emin olun.
  • Sözleşme Onayı: Her iki taraf, sistem üzerinden sözleşmeyi onayladığında işlem tamamlanır ve sözleşme yasal olarak geçerli hale gelir.

10 hissedara kadar sahipliği olan taşınmazlar da bu hizmetten kiraya verilebiliyor.

Hizmet üzerinden oluşturulan kira sözleşmeleri için zaman damgalı “barkodlu belge” oluşturularak, e-Devlet Kapısı üzerinden belge doğrulama işlemi yapılabiliyor.

Hizmetin ikinci aşamasını emlak danışmanları ve yetki verilen kişilerin sözleşme hazırlama ve tarafların (taşınmaz sahibi ve kiracı) onayına sunması oluşturmakta olup bu hizmetin yıl sonunda kullanıma açılması planlanıyor.